خرداد امسال برای بازار سرمایه ، روزهای طلایی را رقم زد و بازدهی ۱۴ درصدی و رکورد زنی های بی سابقه ای به همراه داشت تا این ماه در تاریخ ۵۰ ساله بازار سرمایه کشور، با عنوان خرداد طلایی ثبت شود.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، در ۱۸ روز کاری خرداد ماه سال ۹۷ ، شاخص کل بورس با رشدی ۱۳ هزار و ۶۴۵ واحدی بازدهی ۱۴٫۳ درصدی را برای سرمایه گذاران ثبت کرد و از رقم ۹۵ هزار و ۲۲۷ در پایان اردیبهشت ماه به عدد ۱۰۸ هزار و ۸۷۳ واحد رسید که رکوردی جدید در تاریخ بازار سرمایه کشور بود.
نگاهی به مسیر حرکتی شاخص های بورس
بررسی روند این متغیر نشان می دهد که شاخص کل بورس در یک ساله گذشته ( ۳۱ خرداد ۹۶ تا ۳۱ خرداد۹۷) بیش از ۳۸ درصد بازدهی برای سرمایه گذاران بورس به همراه داشته است.
همچنین این متغیر از ابتدای سال تاپایان ماه مورد بررسی بیش از ۱۳ درصد رشد کرد.
بررسی ۸ شاخص منتخب بورس نشان می دهد که شاخص ۳۰ شرکت بزرگ در یک ساله تا پایان خرداد ۹۷ با بازدهی بیش از ۷۴ درصدی ، بیشترین رشد را در میان شاخص های بورسی داشته است. این متغیر از ابتدای سال تا پایان خرداد ماه نیز بیش از ۲۴ درصد رشد کرده است.
صعود حجم و ارزش معاملات
همچنین در این ماه ارزش معاملات نیز در مقایسه با ماه قبل نزدیک به ۴ درصد افزایش یافت و از ۶۶ هزار و ۹۱۵ میلیارد ریال به ۶۹ هزار و ۱۰۹ میلیارد ریال رسید .
حجم معاملات نسبت به ماه گذشته معادل ۵ درصد رشد کرد. دفعات معاملات نیز ۴۴ درصد بالا رفت و درمقایسه با اردیبهشت ماه از یک هزار و ۳۸ دفعه به یک هزار و ۴۹۹ نوبت رسید.
رشد خیره کننده ارزش بازار
ادامه بررسی نماگرهای بورسی در پایان خرداد امسال نشان می دهد که ارزش بازار در یک ساله منتهی به پایان ماه خرداد بیش از ۳۱ درصد رشد کرده است. همچنین ارزش بازار از ابتدای سال ۹۷ تا پایان ماه مورد بررسی بیش از ۱۰ درصد افزایش یافته و بازار بزرگتر شده است. به این ترتیب ارزش بازار بورس در پایان خرداد۹۷ به ۴ میلیون و ۲۱۲ هزار و ۷۲۶ میلیارد ریال (۴۲۱ هزار و ۲۷۲ میلیارد تومان) رسیده است .
ارزش اسمی بازار نیز در پایان ماه مورد بررسی در حالی به رقم یک میلیون و ۵۱۷ هزار و ۵۹۸ میلیارد ریال ( ۱۵۱ هزار و ۷۵۹ میلیارد تومان ) رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۹ درصد و نسبت به ابتدای سال یک درصد رشد کرده است.
P/E پایین و قیمت جذاب سهام
همچنین این گزارش نشان می دهد نسبت قیمت به درآمد بورس (P/E) در پایان خرداد ماه ۶٫۶ مرتبه اعلام شده است. این در حالی است که P/E بورس در ۳۱ خرداد۹۶ معادل ۶٫۹ و در ابتدای بازار ۶٫۴ مرتبه بوده است.
به این ترتیب قیمت سهام نسبت به پیش بینی سود شرکت در یک ساله اخیر نزدیک به ۵ درصد کاهش یافته اما نسبت به ابتدای سال ۳ درصد رشد کرده است.
بررسی روند نسبت قیمت به درآمد در بورس حاکی از قیمت های جذاب سهام است و نشان می دهد سهامی که خریده می شود نسبت به سود پیش بینی شده اش در نرخ های جذابی قرار دارد.
توقف و بازگشایی نمادها
در خرداد ماه سال جاری ۱۳۲ نماد بازگشایی و ۱۴۲ نماد متوقف شدند. این گزارش نشان می دهد در خرداد سال گذشته ۱۲۴ نماد بازگشایی و ۱۰۹ نماد متوقف شده بودند.
بررسی سه ماهه ابتدای سال جاری نیز حاکی از بازگشایی ۲۶۳ نماد در سال ۹۷ و توقف ۲۸۴ نماد است.
به این ترتیب در پایان ماه مورد بررسی از ۳۲۷ نماد بورسی ۲۸۱ شرکت معادل ۸۶ درصد نمادها در بازارهای اول و دوم بورس باز و آماده معامله بود و ۴۶ نماد معادل ۱۴ درصد بازارهای بورسی متوقف هستند. این روند حاکی از افزایش نقد شوندگی بازار سرمایه در سال جاری است.
مقایسه متغیرهای بورسی خرداد نسبت به اردیبهشت
در ادامه این گزارش روند شاخص کل به عنوان مهمترین متغیر بازار سرمایه، نشان می دهد در خرداد ماه نسبت به ماه گذشته ۱۳ هزار و ۶۴۵ واحد رشد کرده وبیش از ۱۴ درصد افزایش یافته است.
شاخص مالی نیز با رشدی ۵ هزار و ۹۶۰ واحدی معادل ۵ درصد نسبت به ماه قبل مواجه شده است.
اما شاخص صنعت با بازدهی بیش از ۱۵ درصدی نشان می دهد که بیشترین بازدهی را در میان شاخص های بورس در ماه جاری نسبت به ماه گذشته از آن خود کرده است.
بازار نیز در خرداد ماه نسبت به اردیبهشت ماه سال جاری ۱۳ درصد بزرگ شده که برای ۱۸ روز معاملاتی رقم قابل توجهی است. به این ترتیب که ارزش بازار در پایان اردیبهشت ماه بیش از ۳۷۲ هزار میلیارد تومان بوده که در پایان خرداد ماه با ۴ هزار و ۸۴۸ میلیارد تومان افزایش به رقمی بالغ بر ۴۲۱ هزار میلیارد تومان رسیده است.
نسبت قیمت به درآمد (P/E) نیز در پایان خرداد ماه به رقم ۶٫۶ مرتبه رسیده و نسبت به اردیبهشت ۸ رصد رشد کرده است.
تامین مالی ۱۳ هزار میلیون ریالی به روش افزایش سرمایه
در ادامه گزارش بررسی عملکرد خرداد ماه امسال، بررسی روند افزایش سرمایه شرکت ها مورد بررسی قرار گرفته است.
در این ماه ۴۸۵ میلیارد ریال افزایش سرمایه انجام شده است که ۷۰ میلیارد ریال آن سهام جایزه و ۴۱۵ میلیارد ریال آن حق تقدم بوده است.
روند تامین مالی از طریق افزایش سرمایه شرکت ها در بورس نشان می دهد در ۱۵ روز کاری فروردین ماه سال جاری شرکت های بورسی ۹ هزار و ۹۶۸ میلیارد و ۳۸۹ میلیون ریال افزایش سرمایه انجام داده اند که نسبت به سه ماهه ابتدای سال بیشترین حجم افزایش سرمایه در فروردین ماه انجام شده است.
اردیبهشت ماه سال جاری نیز شرکت های بورسی ۳ هزار و ۱۳۹ میلیارد و ۳۴۹ میلیون ریال افزایش سرمایه دادند.
در مجموع از ابتدای سال جاری تا پایان خرداد ماه ۱۳ هزار و ۵۹۲ میلیارد و ۷۳۸ میلیون ریال تامین مالی به روش افزایش سرمایه در بورس ثبت شده که ۲ هزار و ۴۴۹ میلیارد و ۸۵۱ میلیون ریال آن سهام جایزه و ۱۱ هزار و ۱۴۲ میلیارد و ۸۸۷ میلیون ریال آن حق تقدم بوده است.
بررسی سود شرکت ها در سه ماهه ۹۷
خرداد ماه امسال ۳۲۷ شرکت حاضر در بورس بیش از ۴۶۵ هزار میلیارد ریال سود پیش بینی کردند. همچنین ۸۲ هزار میلیارد ریال سود تحقق یافته این شرکت ها بوده و ۶۵ هزار میلیارد ریال نیز سود بین سهامداران تقسیم شده است. این روند نشان می دهد سود تقسیمی شرکت ها در سومین ماه سال ۹۷ معادل ۷۹ درصد بوده است.
در اردیبهشت ماه سال جاری نیز ۳۲۶ شرکت بورسی ۴۳۹ هزار میلیارد ریال سود پیش بینی کردند که ۷۲ هزار میلیارد ریال آن سود تحقق یافته و ۶۶ هزار میلیارد ریال سود تقسیمی معادل حدود ۹۲ درصد است.
ادامه بررسی ها نشان می دهد در اولین ماه سال ۹۷ ، ۳۲۶ شرکت حاضر در تابلوهای بورس بیش از ۴۴۵ هزار میلیارد ریال سود پیش بینی کردند. این شرکت ها در ماه مورد بررسی حدود ۵ هزار میلیارد ریال سود تحقق یافته و نزدیک به ۳ هزار میلیارد ریال سود نقدی تقسیم شده معادل بیش از ۸۷ درصد، داشته اند.
بررسی این ارقام حاکی است که بیشترین سود پیش بینی شده و تحقق یافته متعلق به خرداد ماه امسال بوده است. سود تحقق یافته خرداد ماه نسبت به فروردین ماه ۹۵ درصد و نسبت به اردیبهشت ماه ۱۲ درصد رشد کرده است. همچنین پیش بینی سود شرکت های بورسی در خرداد ماه نسبت به فروردین ماه ۴ درصد و نسبت به اردیبهشت ماه ۵ درصد رشد کرده است.
منبع:پایگاه خبری بازار سرمایه/سنا