تامین مالی یا فاینانس، یعنی تهیه منابع مالی و وجوه برای ادامه فعالیت شرکت و ایجاد و راه اندازی طرح های توسعه و درآمدزای این واحدهای اقتصادی. تامین مالی عمدتا از طریق انتشار سهام، فروش اوراق قرضه و وام و اعتبار صورت می گیرد.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، تامین مالی بنگاه های متوسط و بزرگ (بیش از ۱۰۰ میلیارد ریال) از طریق مکانیزم های بازار سرمایه به جای بازار بانکی و آزاد کردن منابع بانک ها و تأمین مالی بنگاه های کوچک از طریق بانک ها انجام می گیرد.
انواع روشهای تأمین مالی
انواع روش های تأمین مالی، تأمین مالی مبتنی بر سرمایه و تأمین مالی مبتنی بر بدهی است.
تأمین مالی مبتنی بر سرمایه شامل تأمین مالی پروژه ها (صندوق سرمایه گذاری زمین و ساختمان و صندوق سرمایه گذاری پروژه) و تأمین مالی شرکت ها (از طریق افزایش سرمایه) است. ابزارهای تأمین مالی مبتنی بر بدهی شامل ابزارهای انتفاعی (شامل: بازدهی انتظاری و بازدهی معین و ثابت) و ابزارهای غیرانتفاعی (اوراق قرض الحسنه و اوراق وقف) است.
ابزارهای تأمین مالی مبتنی بر بدهی با بازدهی انتظاری شامل: اوراق مشارکت، اوراق سلف، اوراق مضاربه، اوراق مزارعه، اوراق مساقات و اوراق وکالت و ابزارهای تأمین مالی مبتنی بر بدهی با بازدهی معین و ثابت شامل: اوراق اجاره، اوراق مرابحه، اوراق استصناع، اوراق تجاری اسلامی، اوراق خزانه اسلامی، اوراق منفعت و اوراق جعاله است.
اوراق مشارکت
اوراق بهاداری است که توسط دولت، شهرداری شرکت های دولتی و خصوصی، برای تأمین مالی طرح های در دست اجرا منتشر می شود. در هر ورقه مشارکت، میزان سهم دارنده آن مشخص شده است.
در اوراق مشارکت، مشارکت در سود حاصل از اجرای طرح به نسبت قیمت اسمی و مدت زمان مشارکت است. این اوراق قابلیت خرید و فروش در بازار ثانویه را دارند و دارای سود پرداختی علی الحساب است (یعنی پرداخت سود واقعی در زمان بهره برداری).
با تصویب قانون بازار اوراق بهادار (مصوب آذرماه سال ۱۳۸۴)، و براساس ماده ۲۶ قانون بازار اوراق بهادار، بخشی از وظایف بانک مرکزی در صدور مجوز انتشار اوراق مشارکت به سازمان بورس تفویض شد، اما مراجع مندرج در ماده ۲۷ این قانون از کسب مجوز از سازمان بورس معاف هستند :۱٫ اوراق مشارکت دولت، بانک مرکزی و شهرداری ها .۲٫ اوراق مشارکت منتشره توسط بانک ها و موسسات مالی و اعتباری تحت نظارت بانک مرکزی.
سهام
سندی است که نشان می دهد یک سرمایه گذار، مالک درصد معینی از یک شرکت است، و درصد معینی از سود شرکت، و مزایای دیگری که به سهامداران تعلق می گیرد را دریافت خواهد کرد.
سهام عادی از منابع دائمی تأمین مالی به شمار می آیند و سررسید ندارند. دارنده سهام عادی مالک نهایی شرکت به حساب می آید. حق باقیمانده دارایی پس از انحلال شرکت، حق رأی و حق اطلاع از وضعیت شرکت را دارد. همچنین دارنده سهام عادی در خرید سهامی که شرکت تازه منتشر می کند، اولویت خواهد داشت (حق تقدم در خرید سهام جدید). مسئولیت دارنده سهام عادی به مقدار سرمایه آنها در شرکت محدود می شود. لازم به ذکر است که سهامدار، حق انتقال سهام خود را به دیگری دارد.
دارنده اوراق مشارکت، بستانکار شرکت ناشر است. دارنده مشارکت قرضه در دریافت اصل و فرع سرمایه خود بر دیگران صاحبان شرکت، حق تقدم دارد.همچنین دارنده این اوراق در زمینه تصمیم گیری های شرکت حق رأی ندارد.
اوراق مشارکت دارای سررسید مشخص و دارای ارزش اسمی مشخص هستند .در واقع اوراق مشارکت، نوع خاصی از اوراق قرضه است که بهره یا سود آن تا هنگام سررسید قطعی نیست.
منبع:پایگاه خبری بازار سرمایه/سنا