یاد بگیرید از نسبت قیمت به درآمد و قیمت به فروش به درستی استفاده کنید.نسبت های مالی ابزار مناسبی برای یافتن رابطه بین دادهها و اطلاعات مختلف مالی است و به اعداد و ارقام حسابداریمعنی و مفهوم می بخشد.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه(سنا)، این نسبتها به نظر پیچیده می رسند، اما یادگیری آن ها ساده تر از آن چیزی است که فکر می کنید یکی از این نسبت ها نسبت قیمت به درآمد است. فرض کنید قصد دارید سهام شرکتی را بخرید، بعد از بررسی صورت هایی مالی شرکت، متوجه شدید که سود امسال آن ۱۰ میلیارد تومان بوده است. فوق العاده به نظر می رسد.
با این حال برای آگاهی بیشتر، به سراغ سود سال های قبل و سود سایر شرکت ها می روید. اگر شما متوجه شوید که سود سایر شرکت های مشابه، در سال جاری ۵۰ میلیارد بوده است، چه کار می کنید؟ آیا نظرتان در مورد شرکت تغییر میکند؟ حالا فرض کنید سود شرکت در سال گذشته ۵۰ میلیارد بوده است. حالا چه؟ آیا هنوز سود ۱۰ میلیاردی فوقالعاده است؟
دو نسبت بسیار مهم و کلیدی وجود دارد که به شما کمک میکند تصمیم بهتری بگیرید:
· نسبت قیمت به درآمد یا P/E
· نسبت قیمت به فروش یا PSR
در ادامه توضیحاتی در مورد هر یک از این نسبتها و نحوه کاربرد آنها برای شما ارائه می کنیم.
نسبت قیمت به درآمد P/E
نسبت قیمت به درآمد یکی از شناخته شده ترین معیارها برای شناسایی سهام ارزشمند است و به همین دلیل یکی از مهم ترین ابزار برای تحلیل سهام شرکت هاست و معمولاً در وب سایت ها و روزنامه های خبری گزارش می شود. علت اینکه این نسبت در بین سرمایه گذاران محبوبیت زیادی دارد این است که بین قیمت جاری سهم و سودی که در صورتحساب سود و زیان گزارش شده است، ارتباط برقرار می کند. P در این نسبت قیمت بازار سهم است. یعنی قیمت امروز سهم در بازار بورس. E هم نشانده سود هر سهم یا EPSسالانه است. فرض کنید سهم الف امروز در بورس به قیمت ۲۵۰ تومان معامله شد. همینطور سود هر سهم الف در گزارش های مالی ۲۵ تومان گزارش شده است. بنابراین P/E سهم الف ۱۰ است. اگر در روزهای آتی قیمت هر سهم افزایش یابد و به ۳۰۰ تومان برسد P/Eنیز افزایش و برابر با ۱۲ می شود. اساساً هر چقدر که قیمت سهم بیشتر شود، شما ملزم به پرداخت مبلغ بالاتری به ازای هر ریال سود شرکت هستید. در مثال فوق وقتی قیمت ۲۵۰ تومان است، شما به ازای هر ریال سود شرکت ۱۰ ریال پرداخت میکنید درصورتی که افزایش قیمت موجب می شود شما به ازای هر ریال سود، ۱۲ ریال پرداخت کنید.
حالا چرا افراد به جای خرید سهامی که P/E پایینی دارد، در سهامی سرمایه گذاری می کنند که نسبت قیمت به درآمد آن بالاست؟ به خاطر داشته باشید که سرمایه گذاران بر مبنای انتظارات و پیش بینی های خود در بورس خرید و فروش می کنند. شاید آن ها خبرهایی شنیده اند که در صورت واقعیت داشتن، باعث می شود سود هر سهم شرکت دو برابر شود. در این صورت بعد از انتشار خبر افزایش سود هر سهم با فرض ثابت ماندن قیمت نسبت قیمت به درآمد نصف خواهد شد و این اتفاق، سود بسیاری را برای سرمایه گذاران به همراه خواهد داشت. خبر بد اینکه در صورت رخ ندادن آن خبر، به زودی قیمت سهم کاهش می یابد و سرمایه گذارانی که با هدف افزایش قیمت اقدام به خرید سهم کرده بودند، ضرر می کنند.
با مثالی اهمیت نسبت قیمت به درآمد را به شما نشان می دهیم. فرض کنید دوست شما قصد دارد فروشگاه خود را یکجا بفروشد. سود سالانه فروشگاه ۲۰ میلیون تومان است. از او می پرسید با چه قیمتی حاضر به فروش کسب و کار خودش است او پاسخ میدهد یک میلیارد تومان!!!
انسان عاقل هرگز چنین پیشنهادی را قبول نمی کند. اگر چه فروشگاه سودآور است اما سرمایه گذاری یک میلیاردی برای سود ۲۰ میلیونی اصلاً منطقی نیست. درواقع فروشگاه گران است و بسیار بیشتر از آنچه باید، ارزش گذاری شده است. P/E این سرمایه گذاری ۵۰ است و بسیار بالاست. حالا اگر دوست شما این فروشگاه را با قیمت ۱۰۰ میلیون تومان بفروش برساند، چه؟ منطقی است و ارزش سرمایه گذاری دارد. در این صورت P/E این سرمایهگذاری ۵ است و عددی معقول به حساب می آید.
P/Eپاسخ این سؤال را می دهد که آیا سرمایه گذاری گران است یا ارزان؟ بهعنوان یک قاعده کلی P/E پایین سهم، مطمئن تر است وP/E بالاتر نشاندهنده ریسک بیشتر است.
وقتی گفته می شود P/E سهم الف بالاست باید این سؤال را پرسید که نسبت به چه چیزی؟ و باید P/E را با موارد زیر مقایسه کنید.
· P/E شرکت را با P/E صنعت مقایسه کنید.
· P/E شرکت را با P/E بازار مقایسه کنید.
· P/E فعلی شرکت را با P/E شرکت در دوره های سه ماهه، شش ماهه، یک ساله و دو ساله قبل مقایسه کنید.
· P/E پایین همیشه به معنی سهام ارزشمند نیست. موارد بنیادی دیگر را هم در نظر بگیرید.
· P/E بالا همیشه بد نیست. چنانچه از پیش بینی خود مطمئن هستید و شرکت هم وضعیت خوبی دارد، سرمایه گذاری کنید.
نسبت قیمت به فروش PSR
نسبت قیمت به فروش، از تقسیم قیمت سهم بر فروش آن به دست میآید. ازآنجاکه در گزارش های مالی شرکت فروش به ازای هر سهم اعلام نمی شود، لذا برای محاسبه این نسبت می توان فروش کل را بر تعداد سهام منتشرشده شرکت تقسیم کرد و به این ترتیب این نسبت را محاسبه کرد.
به عنوان یک قاعده کلی سهامی که نسبت PSR آن یک یا کمتر از یک است، گزینه بسیار خوبی برای سرمایه گذاری است. در نظر بگیرید شرکت الف در سال یک میلیارد تومان فروش دارد و ارزش بازار آن ۹۵۰ میلیون تومان است. در این صورت PSR شرکت الف ۰٫۹۵ است یعنی شما می توانید ۱۰۰ تومان فروش شرکت را به قیمت ۹۵ تومان بخرید و در صورتی که سایر عوامل مساعد باشد، خرید سهام این شرکت احتمالاً یک سرمایه گذاری ارزشمند است.
شما می توانید در موقعیت های زیر از نسبت PSR برای تخمین سهام استفاده کنید:
· از این نسبت در کنار سایر نسبت ها و اطلاعات برای تخمین استفاده کنید تا تصمیم جامعی در مورد سهام شرکت بگیرید.
· اگر قصد دارید سهامی را تخمین بزنید که سال گذشته زیان ده بوده است یا اطلاعات مربوط به سود آن در دسترس نیست از نسبت PSRاستفاده کنید.
· اگر قصد دارید در مورد سلامت مالی شرکت مطمئن شوید از این نسبت استفاده کنید. چرا که دست کاری میزان فروش شرکت سختتر از دستکاری سود آن از طریق تغییر روش های حسابداری است.
· از این نسبت بیشتر برای شرکت های تولیدی استفاده کنید، نه شرکت های خدماتی. چون محاسبه فروش محصول ساده تر از محاسبه فروش خدمات است.
نسبت قیمت به فروش شرکت را با سایر شرکتها در صنعت و بازار و همین طور میانگین صنعت و بازار مقایسه کنید تا دید کامل تری نسبت به ارزش شرکت پیدا کنید.
منبع:پایگاه خبری بازار سرمایه/سنا