توماس. اس. بولکووسکی متخصص مشهور روانشناسی بازارهای مالی و سهام در یکی از مقالات خود تحت عنوان “نقاط توقف معاملات، ترس از انجام معاملات، ترس از زیان، و راهحلهای آن“ مینویسد: یک نقطه توقف معاملاتی این گونه تعریف میشود؛ «تمام رویدادها، واکنشها، تفسیرها و تصمیم گیری های خودکاری که بر رویکرد شما نسبت به زندگی و معاملات تاثیر گذار بوده و باعث شوند به طور کامل در معاملات و فرصتهای احتمالی درگیر نباشید.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه(سنا)، این متخصص مشهور روانشناسی می گوید: به نقطه توقف معاملات مانند سوییچی نگاه می کنم که می تواند شما را از انجام معاملات به صورت منطقی به سوی معاملات ناموفق سوق دهد. این موضوع هنگامی رخ می دهد که شما به صورت غیرارادی و توسط یک معامله ناموفق از محدوده راحتی ذهنی خود بیرون کشیده می شوید. اگر هنگامی که از این ناحیه راحتی خود به دلیلی خارج میشوید متوجه آن باشید و روند معاملات خود را متوقف کرده و در پی رفع مشکلی که شما را آزار میدهد باشید، پول زیادی را حفظ خواهید کرد.
برای مثال، احتمالا زمان هایی بوده است که گفته اید: «من دارم زیاد معامله میکنم»، اما همچنان به انجام معامله ادامه داده اید یا این که «باید از این معامله خارج شوم»، اما عملا هیچ کاری نکرده اید. در واقع صدای درون خود را که به شما می گوید چه کاری انجام دهید نادیده گرفته اید.
۱- آیا به علت ترس از زیان از معامله کردن میهراسید؟
۲- آیا معامله کردن با تمام سرمایه خود را دارای ریسک میدانید؟
۳- آیا ترجیح میدهید ابتدا دیگران سهمی را بخرند و راه را برای ورود شما باز کنند؟
۴- آیا به غریزه خود اعتماد ندارید؟
۵- آیا از خرید سهمی اجتناب می ورزید به این علت که میترسید دیگران شما را دنباله رو خطاب کنند؟
۶- آیا اضطراب معامله باعث میشود کنترل خود را از دست بدهید و سهام در حال سودآوری را خیلی زود بفروشید؟
۷- آیا در پیروی از قوانین معاملاتی خود مشکل دارید؟
۸- آیا مایل نیستید مقدار بیشتری از سهامی که در حال افزایش قیمت است را خریداری کنید؟
۹- آیا از خرید مجدد سهامی که هنگامی باعث زیان شما شده است، اجتناب میکنید؟
۱۰- آیا قادر به تغییر شیوه معاملاتی خود از کوتاه مدت به بلند مدت یا برعکس نیستید؟
پاسخ مثبت به هر یک از سوالات فوق به این معناست که به این ناحیه ناخوشایند ذهنی وارد شده اید و باید برای حل آن اقدام کنید.
اگر از زیان کردن می ترسید، به سوی آن بروید. ترس از دست دادن پولباعث میشود بازار را به نحوی تفسیر کنید که باعث سلب توانایی انجام معاملات در شما شود. این کار مانند رفتن از یک اتاق روشن به اتاقی تاریک است. در ابتدا نمی توانید چیزی ببینید، اما رفته رفته اجسام می توانند دیده شوند. این مساله را درک کنید که هر معامله میتواند به طور بالقوه فرصتی برای سود کردن باشد.
ترس از زیان میتواند به شکل های زیادی خود را نشان دهد: اجتناب از انجام معامله با تمام سرمایه خود، خرید مقدار کمی از تعداد زیادی سهمهای کم ریسک و اجازه دادن به دیگران برای روشن کردن راه برای شما. برخی هم میخواهند راهبر باشند، نه دنباله رو. بنابراین ممکن است گاهی تمام روند انجام معامله را متوقف کنند. آنها ممکن است از خرید سهامی که پیش تر افزایش قیمت داشته اند، اجتناب کنند. حتی اگر در معامله ای سود برده اند نمی خواهند و در واقع نمی توانند به سود خود بیفزایند.
معامله گری که به غریزه و درک درونی خود اعتماد ندارد، این عدم اعتماد را به شیوه های مختلفی بروز می دهد. به طور مثال، در پیروی از قوانین معاملاتی خود مشکل دارد. او نمی تواند زیان های خود را متوقف کند و اجازه دهد روندهای سود ده ادامه یابند. حتی اگر هم گاهی معاملاتی سودآور داشته باشد نمی تواند این روند را ادامه دهد. همچنین تغییر روند معاملات از بلند به کوتاه مدت و برعکس و خرید سهامی که قبلا از آن متضرر شده است، برایش بسیار دشوار و حتی غیر ممکن است. مورد دیگر اینکه، این افراد قادر نیستند روند بازار را دنبال کنند و از آن سود ببرند، زیرا میترسند به محض اینکه وارد سهام خاصی بشوند روند حرکت قیمت برعکس شود.
تمرکز بر قوانین معامله
اگر هر یک از نشانه هایی که در بالا گفته شد را دارید، خوب است، زیرا به مشکل خود پی برده اید و این خود نصف راه حل است. هنگامی که خود را تدافعی و ترسان از زیان کردن دیدید یا اینکه به سوال های فوق پاسخ مثبت دادید، باید مجددا بر قوانین معامله خود تمرکز کنید. در صورت لزوم انجام معامله را به طور کلی متوقف کنید و از این زمان برای تفکر درباره شیوه معاملات خود استفاده نمایید. معاملات خود را مرور کنید. سعی کنید با این ایده که ممکن است هر معامله ای به موفقیت منجر نشود، راحت باشید. یاد بگیرید که در حال انجام یک کسب و کار مستقل هستید و زیان ها صرفا هزینه انجام این کار هستند. از تغییر نترسید. بازارها از گاو به خرس تغییر جهت می دهند. قیمتها بالا و پایین می روند. ممکن است شیوه معامله شما تنها یکی از این شرایط را ترجیح میدهد. به دنبال دلایل شکست در معاملات خود بگردید و آنها را بر روی کاغذ یادداشت کنید.
برای افرادی که با دیگران معامله می کنند و به طور مثال دیگران از طریق یک اتاق گفت و گو با آن ها در تماس هستند، توصیه می کنیم، برای مدتی دور از اطلاع دیگران معامله کنید تا مسوولیت اشتباه ها بیشتر بر دوش شما سنگینی نکند.
از خود بپرسید آیا با تمام پتانسیل خود در حال انجام معامله هستید. آیا حاضر هستید به منظور تطابق با وضعیت در حال تغییر بازار شیوه معاملات خود را تغییر دهید؟ آیا احساسات بر توانایی شما برای دنبال نمودن برنامه معاملاتی تان تاثیر منفی دارند؟ آیا در گذشته به علت پیروی از قوانین در معاملات خود موفق بودید، اما اکنون ترس و اضطراب شما را فراگرفته و باعث عدم موفقیت تان شده است؟
به اصول بازگردید، به خود استراحت دهید و مشغول انجام کارهای دیگر شوید. تردید را از خود دور کنید و قوانینی که در گذشته باعث موفقیت تان میشد، را مرور و در صورت لزوم در آنها تغییرات لازم را ایجاد کنید. عقیدههای کهنه و عادتهای بد را از خود دور کنید.
اکنون میتوانید امیدوار باشید که روند معاملات به تدریج بهتر خواهد شد.
منبع:پایگاه خبری بازار سرمایه/سنا